Authenticiteit wordt de succesfactor in communicatie en marketing! (toch op z'n minst voor een tijdje)

Wordt geen 'Fake News'!

In deze bizarre tijd waarin het veel moeite kost om er geen verkeerd wereldbeeld vol complottheoriën op na te houden,
waarin we steeds op zoek moeten gaan of content fake of echt is,  is de waarde van authenticiteit onschatbaar geworden. En omdat in communicatie en marketing degene die er uit springs steeds wint kunnen we alleen concluderen: Authenticiteit wordt de succesfactor! 

En dat is in video communicatie des te meer het geval. De kijker is nu getraind in het opsporen van leugens en ‘bs’. Het komt er op neer dat we naar authenticiteit en relevantie moeten streven wanneer we met video communiceren.

Film en video hadden reeds te reputatie de waarheid te vervormen (witter dan wit… serieus??) en niet onterecht. Kijkers voelen meer dan ooit feilloos aan of iets echt is of niet, afgelezen van een prompter of gesproken vanuit het hart, ai gegenereerd of een mens van vlees en bloed (voorlopig toch nog) …

Als creator heb je al snel een haat-liefde relatie met artificiële intellegentie. Het kan inderdaad een geweldige tool zijn maar het risico dat een kijker het gevoel krijgt dat iets fake is, is zeer reëel. Grote merken hebben al geëxperimenteerd met volledig ai-gegenereerde video’s,… met zeer wisselend succes. Er is vaak meer controverse over het gebruik van ai dan effectief kritiek op de gegenereerde content zelf.

En precies al die controverse maakt authenticiteit tot een van de krachtigste wapens in videocommunicatie.

Authentiek zijn betekent dat je als merk of persoon jezelf durft te laten zien zoals je bent of wil zijn — met overtuigingen, kwetsbaarheid, doelen. Laat zien waar je in gelooft en waar je naartoe wil gaan.

Authenticiteit is niet perfect!

Authenticiteit gaat verder dan ruwe beelden of amateuristische middelen.
Hoewel we bij een voetbalwedstrijd op televisie perfect aanvoelen dat het ‘live’ en ‘echt’ is, gebeurt de opname met uiterst professionele camera’s en geavanceerde technologie. De echtheid zit dus niet in de ruwe vorm, maar in de inhoud en intentie.

Toch kunnen ruwe beelden in bepaalde contexten hun waarde hebben.
Wanneer je iets toont dat onvoorspelbaar, spontaan of uniek is, kunnen minder gepolijste beelden net dat gevoel van realisme versterken. Denk bijvoorbeeld aan een live moment dat niet te regisseren valt—dan kan de visuele ‘ruwheid’ bijdragen aan de geloofwaardigheid.

Maar echte authenticiteit gaat dieper dan vorm of stijl.
Het betekent dat je jouw eigen waarheid kent en er consequent naar handelt. Voor individuen kan die waarheid evolueren, afhankelijk van persoonlijke groei. Voor bedrijven daarentegen blijft die kern vaak stabieler, terug te voeren tot hun oorspronkelijke bestaansreden—de ‘waarom’ in Simon Sinek’s Golden Circle: het noble purpose.

In video wordt authenticiteit onmiddellijk afgerekend.
Je verliest de kijker zodra die voelt dat de boodschap niet oprecht is. Overdreven gebruik van AI-gegenereerde beelden of stemmen versterkt dat gevoel van onechtheid nog. Het roept de vraag op: “Als jij geen moeite doet om iets echts te maken, waarom zou ik dan moeite doen om ernaar te kijken?”

Vandaag is de ‘Labour Gap’ voelbaarder dan ooit.
Mensen willen niet enkel geïnformeerd of vermaakt worden, ze willen geraakt worden—door iets dat voelt alsof het écht met hen communiceert. Daarom is authenticiteit niet langer een nice-to-have, maar een voorwaarde voor een geslaagde videostrategie. En die trend zal alleen maar sterker worden.

Authenticiteit is een houding!

Laat daarom echte mensen spreken zonder dat ze een al-te-voorbereide tekst moeten reciteren, geen ai-robot of zielloze ai-stem die het verhaal brengt (gebruik dan nog liever gewoon geanimeerde woorden in beeld).  Geef medewerkers, klanten of oprichters het woord en laat ze hun verhaal vertellen in hun eigen woorden, onnozoliteiten en onvolmaaktheden.

Vertel jouw/jullie verhaal! En dat kan echt op alle manieren, zolang het relevant blijft. Zelfs de lengte maakt in principe niet uit zolang het boeiend blijft. Vergeet al die marketeers die zeggen dat lange video’s niet werken: Als jouw verhaal sterk is dan maakt de lengte niet uit. Je kan er misschien wel een kortere ‘teaser’ versie mee maken om mensen naar het volledige verhaal te lokken via de korte social media formaten, of je gebruikt ‘the good ol’ Cliffhanger methode.

Langs de andere kant van de medaille moet je er ook voor oppassen dat je jezelf en je verhaal niet overschat. Een kijker blijft enkel kijken als hij iets interessant en relevant vindt en dat is soms een heel moeilijke oefening. Vaak kan je best een buitenstaander zijn mening hier voor vragen (een videomaker bv.) of je oor effectief te luister leggen bij je doelpubliek. Op maat communiceren is geen vorm van onechtheid, het is eerder een vorm van respect voor de tijd van je doelpubliek.

En dat respect is iets dat enorm veel waarde heeft in het huidige communicatielandschap. Ook authenticiteit is in feite een vorm van respect. Waarom zou je je potentiële klant zijn/haar tijd willen (mis)bruiken met leugens en onechte boodschappen? Heb je iets te verbergen? (dat is wat je doelpubliek zal denken)

Authenticiteit is geen stijlkeuze, het is een houding. Het betekent dat je durft te zeggen: “Dit zijn wij. Dit is wat we doen. En zo doen we het.” Leer daarom kordaat en effciënt communiceren in een authentieke manier… want authenticiteit wordt de succesfactor voor de komende tijd.
In een wereld vol content is juist dát wat blijft hangen.

This site is registered on Toolset.com as a development site.
Animation Film