WAAROM PRAAT IEDEREEN OVER STORYTELLING?

Waarom verhalen werken... Of waarom Storytelling zo belangrijk is.

 

Verhalen vertellen is zo oud als de mensheid zelf. Het is bijna iets inherent, iets dat zo natuurlijk is dat we eigenlijk niet beseffen wat de kracht ervan is. Geloof het of niet, maar verhalen vertellen is de beste manier om uw bedrijf te laten groeien, meer gemotiveerde werknemers te hebben en klanten die bewust voor u kiezen.

 

Alle grote verhalen slagen erin om onze verbeelding aan te spreken. Een goed verhaal is iets echt. Niet omdat het noodzakelijk realistisch is, maar omdat de onderliggende boodschap waarde heeft door zijn authenticiteit en coherentie.

 

We zijn als consumenten allergisch geworden aan ‘fake news’, ‘greenwashing’, … De bubbel van onrealistische beloften wordt steeds vaker doorprikt met scherpe commentaren op sociale netwerken en kan in sommige gevallen zelfs leiden tot aanzienlijke imagoschade. Daarom is het voor professionele marketeers uiterst belangrijk om authentieke verhalen op te nemen in hun communicatiestrategie, verhalen die ook kloppen.

 

Een van de beste manieren om verhalen op een laagdrempelige manier te vertellen, is via video. Bioscopen, Streaming, of zelfs nog old school DVD’s en Blu-ray, … onze vrije tijd is vaak ook tijd dat we naar video’s kijken. Het lijkt me dan ook nogal duidelijk dat de meeste mensen het zeer aangenaam vinden. 

Iedereen kijkt graag naar een goede film en we vertellen er zelfs over aan onze vrienden, collega’s, partners, … Maar ook de teleurstelling is des te groter als de video of film niet aan de verwachtingen voldoet.

 

Het is helaas niet zo eenvoudig om een ‘goede’ film te maken. Ik bedoel hier niet mee dat de video technisch goed gemaakt is. Dat is in feite een vaardigheid die iedereen kan leren. Maar sommige mensen zijn gewoon van nature beter in het vertellen van verhalen. Daarom kijken we ook vaak graag naar films van dezelfde regisseur, omdat de manier waarop die regisseur zijn verhalen opbouwt ons meer aanspreekt dan die van een andere regisseur.

 

Voor bedrijven is er de alom aanwezige valkuil om een video te maken die (alleen maar) de beste diensten aanprijst, uw product met de beste specificaties en functies, dat u de beste oplossing heeft voor een probleem… En zelfs wanneer dit ook waar is, zal uw doelgroep niet snel overtuigd worden door zo’n video, omdat er geen persoonlijke en emotionele link wordt gemaakt. Er is geen sterk verhaal dat onze verbeelding aanspreekt en geen gevoel dat wordt overgebracht, omdat zulke video’s vaak oppervlakkig blijven.

 

Dit is ook de reden waarom tv-reclame en korte pre-roll reclame alleen werken om uw naamsbekendheid te vergroten. Het zal zelden leiden tot loyale klanten en voor B2B kan het zelfs volstrekt nutteloos zijn. Voor B2C-bedrijven is naamsbekendheid uiteraard veel belangrijker, maar heeft zo’n video u ooit echt aangezet tot een aankoop? Het is te geforceerd, zoals een reclamebord langs de snelweg, nauwelijks zichtbaar en passeert in een oogopslag. Een video zonder verhaal is als een glas champagne dat al te lang is uitgeschonken: futloos en het kost veel moeite om door te slikken.

Dus storytelling!!

 

Goede verhalen doen een belofte aan de kijker: ze bieden plezier, een gevoel van veiligheid, emotie of vertrouwen. Vooral dat vertrouwen is zeer waardevol voor bedrijven. Laten we eerlijk zijn: reclames die beloven witter dan wit te wassen, … geven ons geen vertrouwen. Zelfs autoreclames en aangekondigde uitstootcijfers worden met een korreltje zout genomen. Als marketeer moeten we iets subtieler te werk gaan. Vergeet niet dat een video uw bedrijf en uw waarden vertegenwoordigt. Wanneer uw boodschap oppervlakkig blijft, zullen de resultaten van uw campagne navenant zijn.

Waar te beginnen?

 

De belangrijkste vraag die u zich moet stellen is de volgende: ‘Waarom doe ik wat ik doe, en wat is de bestaansreden van mijn bedrijf?’

 

Alle beslissingen over de verhalen die u kunt vertellen, zijn afgeleid van het antwoord op deze vraag. Het is niet gemakkelijk. Het gaat echt niet over uw unieke verkoopargumenten, maar wel over het hogere doel van uw bedrijf. Wees ambitieus en moedig in het neerschrijven van deze missie, maar zonder (echt) te overdrijven.

 

Verrassend genoeg merken we dat hoe minder (technische) details worden vermeld, hoe sterker het verhaal wordt en hoe groter het bereik. Er zijn betere manieren om meer gedetailleerde informatie te geven: brochures, website, presentaties, gesprekken, … Met deze media heeft uw prospect de mogelijkheid om alleen de relevante informatie op te vragen of op te zoeken.

 

Film is een medium dat vertrouwen vraagt van de kijker, want het eist tijd op, ons meest kostbare bezit. Als u de kijker het gevoel geeft dat hij of zij de tijd nutteloos invult, zal de video ook geen positief gevoel achterlaten over uw bedrijf. Een goede film lijkt altijd korter dan hij werkelijk is, terwijl een slechte film soms eeuwen lijkt te duren. Laat uw kijker snakken naar meer en ze zullen op zoek gaan naar meer invulling.

 

Laat dat eerste idee dus varen waarbij we met enkele beelden een soort reportage maken over uw productie, met een voice-over die vertelt hoeveel werknemers u heeft en hoeveel vierkante meter opslagruimte. Misschien is het een beter idee om te vertellen waarom u een passie heeft voor uw product of waarom uw dienst de wereld een beetje beter maakt. Het lijkt misschien wat onlogisch en tegen-intuïtief, maar met video en film spreken we tot de emoties en die zijn niet rationeel te verklaren.

 

Probeer ook niet de hele wereldbevolking aan te spreken met uw video. Als u dat doet, spreekt u eigenlijk meer tegen de muren. Hoe specifieker, hoe gerichter de video kan worden gemaakt en hoe groter de kans op een goede betrokkenheid. Omdat de video dan ook voor hun persoonlijk is gemaakt.

 

Tot slot is het ook af te raden een video te maken die voor alle doeleinden geschikt is. Al kunnen de beste verhalen eigenlijk voor alle doelen worden ingezet, is het toch moeilijk vertrouwen te creëren door bijvoorbeeld een video te maken die louter technische gegevens weergeeft. Zo’n video kan echter wel nuttig zijn om een geïnteresseerde verder op weg te helpen (al zijn er betere media voor, zoals hierboven vermeld), om te dienen als visuele invulling op beursstands, enzovoort. 

Kortom, elke video heeft zijn doel. Zodra er meerdere zijn, moeten er compromissen worden gesloten en zal er toch een bepaald percentage van de video niet relevant zijn voor één van de doelpublieken…

 

Om van dit lange verhaal dan toch nog iets kort te maken: grote verhalen geven ons een bepaalde visie op de werkelijkheid. 

Over het algemeen wordt er niet echt iets uitgevonden en baseert het zich op de realiteit, maar het versterkt wel wat het publiek denkt en voelt of werpt licht op een kant van de realiteit die op het eerste gezicht niet zichtbaar is. Uw video zal het gevoel van vertrouwen en knowhow bij uw klanten versterken, wat uw imago op zijn beurt een boost zal geven. Uw werknemers zullen met trots de video verspreiden en gemotiveerd naar het werk komen. Uw partners zullen net dat stapje verder gaan omdat ze achter uw verhaal staan.

Om het woord kracht bij te zetten: Bekijk gerust dit mooie voorbeeld waar het verhaal van het bedrijf bijna even mooi is als hun product lekker ;-).